Ideeën voor de mobiliteit van morgen

Benjamin Declercq is de oprichter van Urbanisto, een start up die modulaire elektrische fietsen ontwerpt en verkoopt.

Ik dank Benjamin alvast om zijn visie op de mobiliteit van morgen te delen met ons.

Ciao, 
Pablo


Benjamin Declercq

Bij Urbanisto, een Brugse start-up met kantoor in de incubator Brugge.inc, ontwikkelen we de eerste modulaire fiets. De mobiliteit van de toekomst zit dus in ons DNA. De Urbanisto-fiets is een elektrische fiets met een modulair voorstuk. In drie minuten en zonder werktuigen kan je een gewone elektrische fiets omvormen tot een bakfiets of een tandem. Hiermee willen we iedereen maximaal van zijn of haar fiets, vrienden, familie en traject laten genieten. 

Hoe wij de Brugse mobiliteit in de komende tien jaar zien? 

Brugge en het Ommeland zijn vlak. Dit is de ideale omgeving om toonaangevend te zijn op het vlak van (elektrisch) fietsgebruik en deelmobiliteit. Het Brugse centrum is prachtig, maar de straten vallen omwille van de historische gebouwen moeilijk te verbreden. Daarom is het een goed idee om de auto’s zoveel mogelijk buiten de ring te houden. Op die manier zouden we kunnen evolueren naar een binnenstad met enkel de noodzakelijke (elektrische) voertuigen. 

De volledige binnenstad zouden wij tot fietsstraat omtoveren. Dit kan ertoe bijdragen dat de parkings op de openbare weg in de binnenstad afgebouwd worden om ruimte te maken voor groenzones. Zo kunnen we de levenskwaliteit van zowel de bewoners als de bezoekers verhogen.

Uiteraard moeten we de mobiliteit van alle Bruggelingen blijven garanderen. Om snel overal te geraken, denken we daarom aan shuttles die op de ring in twee richtingen rijden. Deze worden dan in de binnenstad aangevuld met kleinere elektrische bussen op nieuwe lijnen. Elektrische deelvoertuigen kan je overal in de stad in al hun vormen vinden. Of het nu gaat om auto’s, moto’s, fietsen of steps. 

Daarnaast zouden we de voetpaden herstellen en verbreden, zodat ze ook overal toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen. De shoppingstraten en de Markt zouden we opwaarderen tot volwaardige voetgangerszones en de wandelzone op de vesten zouden we helemaal sluiten, ook aan de Dampoort. 

En nu we toch luidop dromen, zouden we de ring ondergronds brengen en zouden we naar Zeebrugge trekken via de fietssnelweg naast het kanaal. 

Of dit allemaal werkelijkheid wordt, zien we nog wel. Wij bieden in elk geval een efficiënte (deel)fiets aan, die bij iedereen past en meegroeit met zijn gebruikers.


Benjamin Declercq
Oprichter Urbanisto


Facebook
Twitter
LinkedIn

Samen maken we de stad. Wil je ook meedenken over jouw Brugge van 2030? 

Of wil je op de hoogte blijven over ons Brugge met Ballen?

©2022 Brugge met Ballen

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenCookieverklaring