Brugge als aantrekkingspool voor brain gain

Ludo Lievens is in Brugge vooral gekend als de voormalige voorzitter van Voka regio Brugge. Wat is nodig om de arbeidsmarkt in Brugge future proof te maken? 

Dat kom je te weten in zijn column.

Dank voor je bijdrage, Ludo!

Ciao, 

Pablo


Ludo Lievens

Het Brugse DNA is een sterk merk dankzij sectoren als onze mechatronica, onze zorgeconomie, onze haven, onze blauwe economie alsook onze gastronomie.

Brugge die scone biedt heel wat troeven voor de toekomst. Door haar aantrekkingskracht is onze stad en bij uitbreiding West-Vlaanderen ook een bijzonder aanlokkelijk gebied om in te ondernemen. Voorspellingen wijzen uit dat onze provincie tegen 2030 liefst 77.000 extra werkkrachten nodig heeft. Die zullen onder meer nodig zijn in de Zeehaven van Brugge, waar bij het begin van het volgende decennium hopelijk de eerste schepen door de nieuwe Visartsluis zullen varen.

In de war for talent moet onze regio nog nadrukkelijker met onze sterke punten durven uitpakken: een fijne plek om te wonen en te werken, de nabijheid van de zee, een moderne infrastructuur voor cultuur en congressen en een uitgebreid en kwalitatief onderwijsaanbod.

Even belangrijk is het feit dat de hidden champions onder de ondernemingen zich in onze regio steeds meer willen profileren. De Brugse economie biedt een mix van multinationals en kmo’s. Beide zijn complementair en sterk verankerd in het lokale weefsel.

De vele recente initiatieven vanuit de stad Brugge, de Provincie West-Vlaanderen, de onderwijsinstellingen en de ondernemers zorgen ervoor dat innovatieve bedrijven de weg naar onze stad vinden om er een satelliet te openen of, nog beter, hun headquarter te vestigen. Ik hoop in elk geval dat er tegen 2030 voldoende ruimte om te ondernemen zal bijgekomen zijn.

Ik reken onder meer op het lang beloofde bedrijventerrein aan de Chartreuseweg in Sint-Michiels, dat zich tegen dan ontwikkeld zou moeten hebben tot een biotoop waar naast innovatieve bedrijven ook spin-offs van de KU Leuven-Campus Brugge en de hogescholen VIVES en Howest tot ontplooiing kunnen komen.

Daartoe dienen deze onderwijsinstellingen zich open te stellen, zodat ze een dynamiek kunnen ontwikkelen om partnerships aan te gaan.

Een inspirerend voorbeeld is alvast Brugge.inc, omdat het startups, scale-ups, gevestigde bedrijven, overheid en onderzoek vanuit kennisinstellingen nog meer zal kunnen verbinden. Hopelijk kan deze bruisende community straks haar voet zetten naast soortgelijke initiatieven in andere steden.

In de huidige onzekere tijden is het belangrijk om in te zetten op innovatie en digitalisering. Op die manier rol je de rode loper uit om onze bedrijven future proof te maken.

Werknemers, overheid en ondernemers zijn er zich stilaan van bewust dat het zinloos is om zowel ‘s morgens als ‘s avonds anderhalf uur onderweg te zijn naar Brussel, om er de computer op te starten en acht uur in een kantoor aan de slag te gaan. Dicht bij huis en dus in onze eigen regio zijn er veel meer opportuniteiten om de work-life balance in evenwicht te brengen en te houden. 

Ook ontspanning hoort hier uiteraard bij. Dit kan in 2030 hopelijk ook in de twee nieuwe voetbalstadions, die tot landmarks voor ons stadsgewest zouden moeten uitgroeien.

Ludo Lievens
Stichter en partner Lievens & C° Consulting (onafhankelijk juridisch, fiscaal en financieel advieskantoor met filialen in Brugge, Brussel en Antwerpen)
tevens voormalig voorzitter VOKA regio Brugge

Facebook
Twitter
LinkedIn

Samen maken we de stad. Wil je ook meedenken over jouw Brugge van 2030? 

Of wil je op de hoogte blijven over ons Brugge met Ballen?

©2022 Brugge met Ballen

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenCookieverklaring