Een droom voor een meer sociale stad

Zarra Neirynck, initiatiefneemster van de alombekende Knikjesstraat, schreef voor ons haar droom voor een meer sociale stad neer in haar column. 

Dank voor je bijdrage, Zarra!

Ciao, 

Pablo


Zara Neyrinck

2030: het lijkt nog veraf, maar het komt ook razendsnel dichterbij…

Om een toekomstbeeld te geven hoe ik onze stad in 2030 zie, durf ik een beetje dromen. Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat we hier niet mogen klagen.

We hebben het goed in Brugge en het stadsbestuur doet heel wat pogingen om de Bruggelingen samen te brengen. Ik denk aan de Langste Stoel, de buurtcheques, de buurtoppeppers: kleine projecten waardoor we onze buren beter kunnen leren kennen. Het sociale aspect van de stad is voor mij heel belangrijk.

In 2019 
lanceerde ik de Knikjesstraat, met een mooi resultaat: in tal van straten werden bordjes aan de ramen opgehangen. Heel wat mensen spraken me er ook op aan. Ik hoop natuurlijk dat we ons mijn initiatief in 2030 nog zullen herinneren en we nog meer positieve resultaten zullen zien. We kunnen alvast nadenken over hoe we enkele activiteiten kunnen opstarten die voortborduren op de Knikjesstraat. 

Voorts blijf ik dromen van een stad waar iedereen gelijk is: rijk, arm, jong, oud, hetero of lid van de LGBTQ+, afkomstig uit Brugge, Gent, Syrië of Oekraïne, iedereen moet zich bij ons thuis kunnen voelen. 

Ik geloof in de sterkte van iedereen. Er mogen geen verschillen zijn tussen mensen onderling, op de werkvloer noch in de samenleving. Vooroordelen zijn zo snel gemaakt. Daarom moeten we proberen ze opzij te schuiven en te geloven dat we samen sterker zijn. 

Van langsom meer mensen beseffen ook dat we onze levenswijze moeten aanpassen in functie van het klimaat. Ik durf te hopen dat we in 2030 met tastbare resultaten kunnen uitpakken. 

Meer bewegen, gezonde voeding, de lokale economie steunen, onze stad proper en net houden etc. zijn misschien de eerste (kleine) veranderingen die we zelf in handen hebben. 

Als we allemaal beginnen bij onszelf, zal de rest ook wel volgen, denk ik.

 

Zarra Neirynck
Initiatiefneemster Knikjesstraat

Facebook
Twitter
LinkedIn

Samen maken we de stad. Wil je ook meedenken over jouw Brugge van 2030? 

Of wil je op de hoogte blijven over ons Brugge met Ballen?

©2022 Brugge met Ballen

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenCookieverklaring